• nekmassage fysio

Lymfoedeem

Lymfoedeem is een vochtopeenhoping ten gevolge van een onvoldoende functionerend of defect lymfesysteem. Dit kan veroorzaakt worden door een operatie waarbij lymfeklieren zijn verwijderd of door bestraling. Dit wordt secundair lymfoedeem genoemd. Ook kan een defect aangeboren zijn, dan wordt het primair lymfeoedeem genoemd.

Oedeem kunt u herkennen aan een dikker uitziend lichaamsdeel. Dit deel kan zwaarder aanvoelen en tintelingen geven. Vaak kunt u met het betreffende lichaamsdeel minder doen en verergeren de klachten bij belasting en/of blootstelling aan warmte. Daarnaast kan de huid en de nagels er anders uitzien.

Therapie

De behandeling van een oedeem door de gespecialiseerde fysiotherapeut van Paul Klaver kan bestaan uit:

  • Manuele lymfedrainage Dit is een massage techniek gericht op de stimulering van de afvoer van lymfevocht en het bevorderen van de functie van de niet-aangedane lymfevaten en knopen.
  • Compressie therapie Om de afname in omvang zo snel mogelijk te realiseren zal er in de meeste gevallen gebandageerd worden. Deze bandages zijn vervelend maar een belangrijk onderdeel van de therapie. Als het overschot aan vocht weg is zal er meestal een therapeutisch elastische kous worden aangemeten om het effect van de therapie te behouden.
  • Oefentherapie In veel gevallen bestaat er naast lymfeoedeem ook een bewegingsbeperking in het operatiegebied. Ook kan bewegingsomvang en spierkracht afgenomen zijn mede door het lymfeoedeem. Door de oefeningen die u krijgt van uw oedeemfysiotherapeut kunt u de functie van uw ledemaat verbeteren.
  • Ademtherapie Specifieke oefeningen met betrekking tot uw ademhaling verbeteren de afvoer van lymfevocht.
  • Voorlichting U wordt voorgelicht over huidverzorging, voeding, preventie en zelfhulp. Dit zijn zaken waarmee u zelf aan de slag kunt gaan. Tevens wordt u begeleid in het opbouwen van uw dagelijkse activiteiten.
  • Lymfetaping Hierbij wordt gebruik gemaakt van een specifieke tape die een liftende werking heeft .Hierdoor kan de onderhuidse circulatie verbeteren en de afvoer van lymfevocht bevorderd worden.