Mimetherapie bij aangezichtsverlamming

Het niet goed werken van de spieren in het gezicht wordt aangezichtsverlamming genoemd. In een normale situatie werken de spieren van de linker en rechter gezichtshelft min of meer gelijk (symmetrisch). Bij een aangezichtsverlamming is de bewegingsmogelijkheid van een gezichtshelft verminderd of helemaal uitgevallen. Daarnaast kunnen de spieren in het gezicht op een abnormale manier gaan meebewegen.

Deze zogenaamde restverschijnselen ontstaan doordat de aangezichtszenuw niet of slechts gedeeltelijk is hersteld.

De behandeling wordt meestal gestart zodra u de aangedane kant van uw gezicht weer kunt bewegen, ook al is het maar een hele kleine beweging. Toch is het zinvol om in de fase dat er nog geen beweging mogelijk is naar de fysiotherapeut te gaan voor uitleg, advies en het aanleren van massageoefeningen.

Doel van mimetherapie

Het doel van de therapie is om de gelijkheid van beide gezichtshelften te bevorderen, zowel in rust als bij bewegen. Tijdens de therapie leert u het verschil tussen spanning en ontspanning in het gezicht te zien en te voelen. U leert ook om uw gezicht zo normaal mogelijk symmetrisch te bewegen. U leert daardoor ook om in het dagelijkse leven beter met uw aangezichtsverlamming om te gaan.

De therapie

Eén behandeling duurt 30 tot 45 minuten. Daarnaast is het belangrijk dat u thuis actief en regelmatig oefent. De oefeningen die u thuis moet doen, worden tijdens de therapie met u doorgenomen.

De behandeling bestaat uit:

  • massage van uw gezicht
  • oefeningen voor het bewegen van uw mond, neus, wang, ogen en voorhoofd
  • het verschil tussen spanning en ontspanning
  • beheersing van ongewenste mee bewegingen
  • het oefenen van gezichtsuitdrukkingen met en zonder spiegel
  • het omgaan met een aangezichtsverlamming

Het resultaat van de therapie

Uw aangezichtsverlamming of de restverschijnselen verdwijnen niet door de therapie. Wel mag u verwachten dat u door regelmatig te oefenen en te masseren meer controle krijgt over uw gezicht en uw gezichtsuitdrukking. De meeste mensen voelen zich daardoor prettiger en kunnen beter met de situatie omgaan.

Wat kunt u zelf doen?

  • Probeer uw gezicht zo ontspannen mogelijk te houden
  • Maak wanneer u uw gezicht beweegt alleen maar kleine bewegingen
  • Probeer uw gezicht zo symmetrisch mogelijk te houden

Soms wordt het advies gegeven om zelf alvast te gaan oefenen door gekke bekken te trekken. Dit raden we af omdat hierdoor juist asymmetrie optreedt!