• fysiotherapie almere2

Functionele Osteopathie en Integratie

Functionele Osteopathie en Integratie is een geheel nieuw holistisch behandelconcept binnen de fysio- manuele therapie. De F.O.I. gaat ervan uit, dat alle gewrichten in het menselijk lichaam met elkaar in verbinding staan. Als één gewricht niet optimaal functioneert, is dit van invloed op alle andere gewrichten van het lichaam; het zogenaamde keten denken. 

F.O.I. gaat er ook van uit dat het menselijk lichaam in zijn totaliteit reageert op het ontstaan van een probleem binnen het bewegingsapparaat. Het lichaam moet het probleem op andere niveaus compenseren. De praktijkervaring van meer dan 120.000 behandelingen laat zien, dat deze compensaties zich over het gehele lichaam verspreiden, maar wel altijd volgens een vast patroon. Daarom zijn deze compensatiemechanismen altijd te herkennen. Als het lichaam de storingen niet meer kan compenseren, zullen zich ergens anders in het lichaam klachten ontwikkelen. De oorzaak van de pijn is dan ergens anders te vinden dan in de pijnlocatie! U doet het licht ook niet bij de lamp aan, maar met een schakelaar!

Waar zit nu deze schakelaar?

De schakelaar om de pijn uit te schakelen, is niet altijd in de regio waar de pijn zich bevindt. Soms is hij zelfs ver weg van de pijnregio. Zo kan bijvoorbeeld een bekkenblokkering leiden tot een verminderde beweeglijkheid van de nek en daarmee hoofdpijn veroorzaken. De wervelkolom functioneert hierbij als schakelcentra. Elke standsverandering binnen de wervelkolom heeft zijn weerslag op het functioneren van andere gewrichten. In heel veel gevallen hebben we met meerdere schakelaars te maken. Een tennisarm kan b.v. ontstaan als één van de beide knieën niet goed functioneert. Deze staan echter ook weer met elkaar in verbinding, altijd volgens een bepaald patroon. Dit patroon is datgene wat we in de F.O.I gaan onderzoeken en behandelen.

Uw fysiotherapeut gaat samen met u op zoek naar de schakelaar om uw pijn uit te schakelen.

Het onderzoek

Uw therapeut stelt u eerst enkele vragen. Hiermee krijgt hij al een goed beeld over welke systemen bij u niet goed functioneren. Met het aansluitende onderzoek vindt hij de schakelaars in het patroon, die met elkaar in verbinding staan.

De behandeling

In eerste instantie zal uw therapeut met de behandeling van de wervelkolom beginnen. De wervelkolom is vaak de centrale as in het lichaam waar alles om draait. Daarom moet deze vaak als eerste worden behandeld. De behandelingen bestaan uit zachte mobiliserende technieken.

U moet zich er niet over verbazen, dat uw therapeut niet het pijngebied als eerste behandelt. Pas als de wervelkolom eerst weer goed functioneert, zal uw therapeut het pijnlijke gebied gaan 'benaderen'.

Het pijnlijke gewricht is in vaak de laatste schakel in de keten.

Voordelen van de F.O.I.

  • Snel en effectief onderzoek.
  • Samenhangen zijn snel te herkennen en te behandelen.
  • De technieken werken snel en effectief.
  • De technieken zijn zacht en veilig.
  • Er bestaan voor deze therapie geen contra-indicaties, klachten zoals artrose en hernia’s zijn daarom buitengewoon positief te beïnvloeden.
  • De goede behandelresultaten zijn snel en duurzaam.

 

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van Functionele Osteopathie?
Neem contact op voor een afspraak met een van onze specialisten: 035 – 6950422 / info@paulklaver.nl. Of gebruik het contactformulier.