Het effect van springoefeningen op spierkracht bij oudere volwassenen: een korte samenvatting van een meta-analyse.

25 februari 2019

Soort onderzoek
Meta-Analyse uit december 2018.

Achtergrond
Springtraining kan worden ingezet om het vermogen van skeletspieren te vergroten om maximale kracht uit te oefenen in een zo kort mogelijke tijd. Ondanks het bewezen effect bij atleten als het gaat om prestatieverbetering, hebben slechts een klein aantal onderzoeken de effecten op spierkracht bij oudere volwassenen onderzocht.

Doel onderzoek
Het doel van het onderzoek (de meta analyse) was om het effect van springoefeningen op spierkracht bij oudere volwassenen te meten en om geschikte richtlijnen voor deze populatie vast te stellen.

Studiecriteria
Studies kwamen in aanmerking voor dit onderzoek wanneer zij interventies met springtraining inzette bij gezonde volwassenen van 50 jaar of ouder zonder medische aandoening die de beweging nadelig kan beïnvloeden.

Methode
De mate van het effect werd berekend op basis van de mate van spierkracht en werd vergeleken met eerdere waardes.

Resultaten
Er zijn dertien trainingsgroepen uit negen artikelen geïncludeerd in deze meta-analyse. De grootte van het hoofdeffect was 'matig'. Effectgroottes waren groter bij niet-obese deelnemers (deelnemers met een body mass index van <30 versus ≥30kg/m2). Van de studies die in het onderzoek zijn gebruikt rapporteerde slechts één acuut letsel wat er niet toe leidde dat de deelnemer stopte met zijn of haar deelname aan het onderzoek. Springtraining was effectiever in programma's met meer dan één oefening, meer dan twee sets per oefening, meer dan drie sprongen per set en met meer dan 25 sprongen per sessie.

Conclusie
Springtraining is veilig en effectief bij oudere volwassenen. Behandelaren zouden gevarieerde springtrainingsprogramma's moeten maken die bestaat uit meer dan één oefening en meer dan twee setjes per oefening, minimaal 4 sprongen per set en 60 seconden rust tussen de sets in. Een bovenlimiet van drie setjes per oefening en tien sprongen per set wordt aanbevolen. Per week zou tot wel drie sessies kunnen worden uitgevoerd.


Bron:
Moran, J., Ramirez-Campillo, R., & Granacher, U. (2018). Effects of jumping exercise on muscular power in older adults: a meta-analysis. Sports Medicine, 1-15.

Vertaald en samengevat door:
Nick Pouw

 

Gerelateerd:


« terug naar het overzicht