• pk naarden 11

Dry needling: beproefde techniek bij behandeling van pijn en stijfheid in de spieren

Dry needling is een efficiënte behandelmethode van zogenaamde ‘myofasciale’ klachten: pijn en stijfheid als gevolg van triggerpoints in de spieren. Triggerpoints zijn kleine, voelbare verhardingen in een spier, die onder druk zeer pijnlijk zijn. Een spier met een triggerpoint is ook zeer pijnlijk bij rekken. Een triggerpoint bestaat uit kleine spiervezels, die vast en verkrampt in elkaar zitten, zogenaamde 'contractieknopen'. Aanvoer van voedingsstoffen wordt hierdoor moeilijk en afvalstoffen kunnen niet meer goed worden afgevoerd.

De bundel van spiervezels waarin het triggerpoint zich bevindt, wordt samengetrokken en is voelbaar als een strakke band in de spier. De spier raakt verkort en slechter doorbloed. In deze toestand zal gebruik van de spier leiden tot uitputting en pijn: hij raakt verzwakt. Andere spieren zullen de taak van verzwakte spier over gaan nemen. Als dit voortduurt, raken ze overbelast en zullen ook triggerpoints gaan ontwikkelen.

De klassieke behandeling van dergelijke klachten bestaat uit veelvuldige manipulatie van de spieren door middel van massage en spieroefeningen. Met Dry needling zijn veel sneller betere resultaten te bereiken.

Dry needling is een behandeltechniek, waarbij een zeer dunne, niet-holle naald in huid en spier gestoken wordt. Deze techniek is uiterst effectief voor behandeling van myofasciale pijn en triggerpoints. Myofasciale triggerpoints zijn kleine verhardingen in een spier, die voor flinke, uitstralende pijnklachten kunnen zorgen.

Dry needling is gebaseerd op Westerse anatomische en neurofysiologische principes en moet dus niet verward worden met acupunctuur. "Dry" duidt aan dat er niets geïnjecteerd wordt met de naald, er wordt alleen geprikt in het triggerpoint.

De Dry needling specialisten van Paul Klaver hebben een uitgebreide opleiding gevolgd en zijn zeer zorgvuldig met hygiëne en uw veiligheid.

Dry needling valt onder de reguliere vergoeding voor fysiotherapie. Als u aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie, worden de behandelingen door uw verzekeringsmaatschappij vergoedt.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van Dry needling? Neem contact op voor een afspraak met een van onze specialisten: 035 – 6950422 / info@paulklaver.nl. Of gebruik het contactformulier.