• mindfulness naarden bussum

Mindfulness

Mindfulness is een vorm van training of meditatie waarbij men zich met nieuwsgierige aandacht en zonder automatische reacties bewust is van fysieke ervaringen, stemmingen, gevoelens en gedachten.

Het is gebleken dat mensen met chronische pijnklachten en stress gerelateerde klachten vaak in bepaalde patronen functioneren. Dit kan de klachten in stand houden of zelfs doen verergeren, maar door ontspannings- en meditatietechnieken doorbreken zij deze patronen. Wij kunnen u hiermee helpen. U zal merken dat u meer energie overhoudt na enkele behandelingen en een betere nachtrust heeft.

Wetenschappelijk onderzoek

De afgelopen jaren is er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van mindfulness. Er is aangetoond dat het positieve effecten heeft op informatieverwerking, fysiek, gedrag en emotie. Het verbeterde lichaamsbewustzijn, het makkelijker kunnen ontspannen en het veranderen van prikkelverwerking (bijvoorbeeld stressoren) zal leiden tot pijnvermindering en vrijer en/of natuurlijker bewegen.

Aandacht

De inhoud van de behandelingen richt zich op oefeningen in de aandachtsvolle houding, op bewegen en ademhaling, en plaatst dit primair in het kader van pijnregulatie. Secondair als regulatiemiddel om stress te reguleren, voor zover stress een algemeen herstelbelemmerende factor is rond de bewegingsproblematiek. De aandacht ligt vooral bij concentratie en een mindful attitude(niet oordelende, open houding), geplaatst binnen de fysiotherapie.

Mindfulness kan binnen de fysiotherapie ingezet worden voor:

  • verbeteren van de bewegingskwaliteit en ‘effortless’ bewegen
  • ter vermindering van stress gerelateerde klachten
  • ter vermindering van chronische pijn en/of de patiënt hier beter mee leren omgaan.

 

U krijgt bij ons ook toegang tot een website speciaal opgezet voor onze patiënten waar u meer informatie kunt vinden over mindfulness.

Deze behandelingen zullen worden uitgevoerd door speciaal opgeleide fysiotherapeuten en valt onder de reguliere fysiotherapie.