Oncologiefysiotherapie

Momenteel krijgt ruim één op de drie mensen in Nederland een bepaalde vorm van kanker. Door screening en betere behandelmethoden wordt deze ziekte steeds meer als chronisch beschouwd. Oncologische fysiotherapie richt zicht op de lichamelijke en geestelijke problemen als gevolg van operaties, bestraling en/of chemotherapie bij mensen die kanker hebben, of hebben gehad. De meest voorkomende klachten zijn pijn, spanningsklachten, stijfheid van gewrichten, stug littekenweefsel, huidveranderingen, oedeem, vermoeidheid, kracht en conditieverlies.

Oncologiefysiotherapeut

De oncologiefysiotherapeut is een fysiotherapeut die zich heeft gespecialiseerd in de behandeling van patiënten met kanker. Naast het fysiotherapeutische behandelingen heeft een oncologische fysiotherapeut ook een coachende rol.
Zijn/haar kennis over de ziekte, de medische behandelingen en de gevolgen van deze medische behandelingen maakt dat u beter wordt begrepen en zo goed mogelijk wordt begeleid.

 

De oncologiefysiotherapie kan worden toegepast in alle 4 fasen van de kanker:

 • De behandel fase (curatief):
  tijdens de primaire medische behandelingen zoals operatie, bestraling en/of chemotherapie.Het doel is het beperken en bestrijden van conditieverlies en het verlichten van spanningsklachten.
 • De herstel fase:
  Na de medische behandelingen met als doel het leven weer gaan oppakken. In deze fase kunt u door middel van bijvoorbeeld een bewegingsprogramma werken aan het herwinnen van uw conditie en kracht. Verder kan de oncologiefysiotherapeut klachten behandelen die verder herstel bemoeilijken.
 • De palliatieve fase:
  Begint op het moment dat de patiënt te horen krijgt dat genezing niet meer mogelijk is en de behandeling ook niet meer op genezing wordt gericht. Deze fase kan weken, maanden maar soms ook jaren duren. De kwaliteit van leven en de wens van de patiënt staan in deze fase centraal! De oncologiefysiotherapeut kan helpen om zolang mogelijk een actief leven te leiden.
 • De terminale fase:
  Wanneer het levenseinde in zicht is. Het comfort van de patiënt centraal staat is deze fase. De oncologiefysiotherapeut kan bijvoorbeeld helpen bij het zoeken naar de meest comfortabele houding. Bij klachten zoals pijn, angst of moeheid worden voornamelijk de ontspanningsoefeningen aangeboden. Ademhalingsoefeningen kunnen verlichting geven bij benauwdheid.