• manuele therapie

Manuele therapie bij Fysiotherapiepraktijk Paul Klaver

05 februari 2021

De opleiding tot fysiotherapeut is een HBO opleiding die hoog staat aangeschreven en breed is opgezet. De fysiotherapeut weet veel van veel verschillende delen/problemen van het lichaam. Maar er zijn na deze opleiding tot fysiotherapeut nog vervolgopleidingen die een fysiotherapeut extra mogelijkheden geven. Eén van die specialisaties is manuele therapie.

Het grote voordeel van een manueel therapeut is dat deze specialist niet alleen veel weet van spieren en banden/pezen, maar ook bedreven is in klachten aan de “harde” delen van het lichaam, zoals gewrichten en de wervelkolom.

De manueel therapeut heeft naast extra kennis ook aanvullende technieken tot zijn beschikking. Door het uitvoeren van manipulaties en mobilisaties kan de manueel therapeut in sommige situaties uitkomst bieden, wanneer de fysiotherapeut geen behandelopties meer heeft.

Wat doet de Manueel Therapeut precies

De manueel therapeut heeft dus een extra master opleiding gedaan, waarin de focus ligt op de wervelkolom en gewrichten. Hierdoor heeft de manueel therapeut extra kennis en ervaring op het gebied van het bewegingsapparaat. Deze kennis geeft de manueel therapeut meer mogelijkheden de oorzaak van uw klachten in kaart te brengen en geeft de therapeut extra behandelopties.

De bekendste zorg die een manueel therapeut biedt, is de dan ook de manipulatie. Dit is een correctie die de manueel therapeut kan uitvoeren om bewegingsbeperking of stijfheid te behandelen.

Er worden door de manipulaties geen botten rechtgezet of wervels verschoven. Wel kan er door de manipulaties weerstand worden doorbroken, waardoor de bewegelijkheid van een gewricht toeneemt. Wanneer deze bewegelijkheid weer is toegenomen, is er meer mogelijkheid om reguliere fysiotherapeutische technieken toe te passen.

De manueel therapeut is dan ook zowel een manueel therapeut als een fysiotherapeut en zal afhankelijk van de situatie verschillende technieken inzetten.

Wat is het verschil tussen Manuele Therapie en chiropractie

Beide specialismen houden zich bezig met de wervelkolom en het doen van manipulaties. De filosofie achter de behandelingen is echter anders. Waar een chiropractor zich met name richt op het beïnvloeden van het zenuwstelsel (door manipulaties aan de wervelkolom). Daar richt de manueel therapeut zich op het bewegingsapparaat zelf. Door de correcties van een manueel therapeut worden dus met name klachten aan de gewrichten of de wervelkolom verholpen.

Bij welke klachten kan de Manueel Therapeut mij helpen

De manueel therapeut is met name geschikt voor klachten van het bewegingsapparaat. Denk hierbij aan de meer hardnekkige klachten zoals bijvoorbeeld een hernia of whiplash.

Met de huidige ontwikkelingen in het thuiswerken is er ook grote vraag naar hoogwaardige manuele therapie. De gevolgen van het zitten in een slechte houding en onvoldoende bewegen, worden bij steeds meer mensen kenbaar. Rugpijn, nekpijn en stijve gewrichten nemen hierdoor flink toe. Ook zien wij in onze praktijk een flinke toename in hoofdpijnklachten die vaak weer het gevolg zijn van andere problematiek. Juist bij dergelijke klachten, door bijvoorbeeld het thuiswerken, kan de manueel therapeut uitkomst bieden.

De manueel therapeut is ook veel betrokken bij sportblessures omdat ook hier vaak sprake is van een beperking in het bewegingsapparaat. Onthoud dat een manueel therapeut ook een fysiotherapeut is en dat de specialist hierdoor een extra arsenaal aan technieken en kennis heeft. Alle vormen van zorg die een reguliere fysiotherapeut kan bieden, kan een manueel therapeut dan ook bieden. Hij/zij heeft alleen extra kennis en vaardigheden bovenop een reguliere fysiotherapeut.

De behandeltrajecten van een manueel therapeut zullen dan ook bestaan uit technieken en zorg uit beide disciplines.

Manuele Therapie bij Fysiotherapiepraktijk Paul Klaver

Onze praktijk heeft de beschikking over meerdere manueel therapeuten. Deze hebben allemaal naast de opleiding tot fysiotherapeut een aanvullende master gevolg tot manueel therapeut. Onze therapeuten blijven zich ontwikkelen en volgen hierom met regelmaat aanvullende cursussen.

Omdat wij geloven in zorg op maat, komen wij graag met u persoonlijk in contact om uw zorgplan op te stellen. Afhankelijk van u klachten en mogelijkheden, ontvangt u een behandelplan op maat met de specialist die hierbij hoort.


« terug naar het nieuwsoverzicht